Fietsplan

Een fietsplan is een mooi initiatief om je werknemers te stimuleren om naar het werk te fietsen. Daarnaast is een fietsplan ook een manier om het HR-thema ’vitaliteit’ handen en voeten te geven. Kortom interessant om eens naar de opties voor een fietsplan te kijken!

Wat zijn de mogelijkheden?

Jij als werkgever schaft de fiets zelf aan, de werknemer mag gebruik maken van de fiets:

De fiets wordt door jullie zelf aangeschaft en de werknemer mag de fiets van de zaak daarbij onbeperkt privé gebruiken.  Met deze optie moet je 7% bijtelling per maand van de waarde van de fiets optellen bij het loon van je werknemer.

Omdat de werknemer de fiets ook privé mag gebruiken ziet de belastingdienst dit voordeel als ‘loon in natura’. Daarom moeten er loonheffingen ingehouden worden over het bedrag van de bijtelling. De netto bijdrage voor de werknemer is in de meeste gevallen 50% van de bijtelling.

De werknemer moet ten alle tijden de bijtelling betalen ook als hij of zij er voor kiest om de fiets alleen zakelijk (woon-werkverkeer) te gebruiken.

Hou hierbij wel rekening mee dat het onderhoud en andere bijkomende kosten ook volledig voor jouw rekening komen. Daarnaast als je werknemer uitdienst gaat moet de fiets natuurlijk ingeleverd worden. Je zit als werkgever dan wel met een fiets die niet (meer) gebruikt wordt.

De medewerker schaft de fiets zelf aan:

De fiets wordt door de medewerker gekocht. Jij als werkgever kan deze fiets 100% vergoeden. De aanschafwaarde komt wel volledig in de WKR (werkkostenregeling). Voor de werknemer is dit de meest aantrekkelijke optie omdat hij of zij de kosten 100% terugkrijgt. Hierdoor is de werknemer eigenaar van de fiets. Als de WKR ruimte overschreden wordt dan krijg je als werkgever een eindheffing van 80%.

De medewerker schaft de fiets zelf aan en ruilt hiervoor brutoloon in:

Deze optie is eigenlijk hetzelfde als de vorige optie alleen levert de werknemer hierbij brutoloon in. Dit kan ook bijvoorbeeld verrekend worden met vakantiedagen, vakantiegeld of een eventuele bonus. Wel geldt hier nog steeds voor dat de aanschafwaarde volledig in de WKR komt en riskeer je hierdoor nog steeds een overschrijding en een eindheffing van 80%. Voor het uitruilen van brutoloon (cafetariaregeling) moet de werkgever wel een regeling hebben vastgelegd.

De werkgever least de fiets via een leasemaatschappij:

De laatste optie is om een fiets te leasen via een leasemaatschappij. Het voordeel hiervan is dat jij als werkgever geen aanschafkosten hebt. Hiervoor geldt ook net zoals optie één dat de werknemer een vaste bijtelling gaat betalen over de waarde van de leasefiets naar keuze. Ook deze bijtelling bedraagt 7%.

Ook heb je als werkgever bij het leasen geen bijkomende kosten zoals verzekeringen, pechhulp, onderhoud, vervangservice bij garantie etc. 

 

YouTube afbeelding Faris
Video afspelen

Laura Hulshoff (HR)

Gerben Tronchet (Salaris)

Onze mensen

Heb je vragen over dit onderwerp?

Wil je gebruik maken van onze salarisapplicatie? Onze specialisten zijn je graag van dienst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.