Hybride werken, het nieuwe normaal?

Wat is hybride werken?

Hybride werken houdt in dat een werknemer deels thuis en deels op kantoor werkt. Het thuiswerken werd al steeds populairder, maar door het verplichte thuiswerken tijdens de coronapandemie is het in een stroomversnelling gegaan.

Nu het thuiswerkadvies is komen te vervallen, moet mijn medewerker nu weer verplicht naar kantoor komen?
Nu de coronamaatregelen weer zijn afgeschaald kiezen veel werkgevers er voor om het personeel weer vaker naar kantoor te laten komen. Veel medewerkers hebben nu kunnen ervaren hoe het is om niet meer dagelijks op kantoor te werken, zij ervaren dit veelal als een fijne balans tussen werk en privé.

In Nederland bestaat er momenteel nog geen wettelijk recht op thuiswerken. Wel heb je als werknemer op grond van de Wet Flexibel Werken het recht om een verzoek bij je werkgever in te dienen om vanuit huis te mogen werken. Als werkgever heb je het recht om dit verzoek te weigeren, maar ga hier wel altijd eerst over in gesprek met je werknemer. Mocht je het verzoek willen weigeren, motiveer dan altijd goed waarom dit de keuze is. Het is van belang om goed te onderbouwen waarom de belangen van jou als werkgever zwaarder wegen dan die van jouw werknemer. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat volledig werken op kantoor nodig is voor een goede functieververvulling.

Mocht je een kleine werkgever zijn met minder dan tien werknemers dan mag de werkgever het verzoek wel afwijzen. De Wet Flexibel werken geldt namelijk niet voor kleine werkgevers.

Voor en nadelen van het thuiswerken

Voordelen
Thuiswerken kan voor zowel de werkgever als voor de werknemer gunstig zijn. Het biedt voordelen op het gebied van flexibiliteit, productiviteit en kostenbesparing.

Flexibiliteit en productiviteit
Thuiswerkers zijn flexibeler omdat zij geen rekening hoeven te houden met de werktijden binnen het bedrijf. Hierdoor kan privé en werk beter op elkaar afgestemd worden. Daarnaast kunnen zij hun tijd meer efficiënt en effectief benutten waardoor zij het werk kunnen doen op momenten waarop zij het meest productief zijn. Hierover kun je natuurlijk wel afspraken maken omdat sommige medewerkers wel goed bereikbaar moeten zijn voor bijvoorbeeld jullie klanten. De flexibiliteit kan leiden tot minder behoefte aan bijzonder verlof en zelfs minder ziekteverzuim.

Kostenbesparing
De thuis werkende medewerker heeft minder reistijd en reiskosten. Zeker door de stijgende brandstofprijzen is dit voor de werknemer erg aantrekkelijk. Dit levert voor beide partijen een besparing op. Wel moet de werkgever uiteraard kosten reserveren om het thuiswerken mogelijk te maken, zoals de inrichting van de thuiswerkplek en het beschikbaar stellen van een computer, laptop of andere communicatiemiddelen. Voor deze verstrekkingen ten behoeve van de inrichting van de thuiswerkplek bestaan wel fiscaal gunstige regelingen.

Nadelen
Het thuiswerken heeft ook een keerzijde. Zo leidt veel thuiswerken voor minder persoonlijk contact en betrokkenheid bij het bedrijf. Daarnaast moet je als werkgever jouw werknemer gaan beoordelen op prestaties. Aansturing van thuiswerkers door de leidinggevende wordt ook lastiger.

Bij medewerkers kan de angst ontstaan dat zij bijvoorbeeld worden overgeslagen bij promoties. Zorg er dus voor dat je wel enkele fysieke momenten plant met jouw werknemer. Stel daarnaast ook eventueel een thuiswerkbeleid op waarmee je medewerkers wel verplicht enkele dagen aanwezig te zijn op kantoor.

Wil je medewerkers toch de mogelijkheid geven om thuis te werken, leg dit dan vast in een thuiswerkbeleid. In dit beleid kun je de volgende zaken eventueel opnemen:

  • In welke functies kan er thuis worden gewerkt;
  • Hoeveel dagen kan de werknemer thuiswerken (bijvoorbeeld 2 dagen bij fulltime en 1 dag bij parttime);
  • Bereikbaarheid/tijdstippen;
  • Verstrekkingen voor de werkplek door de werkgever, vergoeding;
  • Thuiswerkvergoeding;

Nu de benzineprijzen hard aan het stijgen zijn kun je eventueel een hogere onbelaste vergoeding voor woon-werkverkeerkosten geven aan je werknemers. Voor woon-werkverkeer is momenteel de maximale fiscaal toegestane vergoeding € 0,19 per kilometer. Als je als werkgever een hoger bedrag wilt vergoeden, dan kun je het hogere deel bruto vergoeden of ten laste brengen van de zogenoemde werkkostenregeling (WKR). Houdt hiermee wel rekening dat deze ruimte wel sneller op raakt omdat hier vaak ook de kosten van bijvoorbeeld een personeelsfeest of kerstpakket uit worden gehaald. Als je deze ruimte overschrijdt krijg je een eindheffing van 80%.

De fiscaal toegestane vergoeding voor thuiswerken bedraagt €2 per dag. Als je deze wilt verhogen is ook bovenstaande van toepassing.

Pas in 2023 wordt de thuiswerkvergoeding geïndexeerd en verhoging van de reiskosten staat gepland voor 2024.

Hulp nodig bij een thuiswerkbeleid of andere vragen over dit onderwerp? Faris staat voor je klaar om hier in mee te denken en te adviseren!

YouTube afbeelding Faris
Video afspelen
Onze mensen

Heb je vragen over dit onderwerp?

Wil je gebruik maken van onze salarisapplicatie? Onze specialisten zijn je graag van dienst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.