Je werknemer een klein geschenk geven, valt dit onder het loon?

Je wilt je werknemer een klein geschenk geven wat buiten de relatie tussen werkgever en werknemer valt. Behoort dit tot het loon of niet?

Alles wat een werknemer van de werkgever krijgt op grond van zijn of haar dienstbetrekking is loon. Een geschenk valt hier ook onder. Als je een geschenk geeft vanwege de persoonlijke relatie, bijvoorbeeld een bos bloemen voor een verjaardag, een kleinigheidje voor een geboorte of een attentie voor een huwelijk. Dan heeft dat geschenk geen duidelijk verband met de dienstbetrekking. In dit geval valt het geschenk dan ook niet onder het loon.

Wat verstaan we onder een persoonlijke relatie?

Jouw werknemer is ziek en je stuurt hem of haar een fruitmandje of een naaste van je werknemer is overleden en je stuurt een
kaartje. Dit doe je als werkgever allemaal vanuit de persoonlijke relatie met de werknemer en niet vanuit de relatie tussen werkgever en werknemer.

 De Kleine geschenkenregeling

Wanneer kun je vaststellen of het geschenk wat je geeft vanwege de persoonlijke relatie met jouw werknemer is?

Wanneer je aan de volgende drie voorwaarden voldoet, kun je ervan uitgaan
dat het kleine geschenk geen loon is: 

1.       De werkgever geeft geen geld of een waardebon; 
2.       De werkgever geeft een persoonlijke attentie in situaties waarin hij of zij anderen eenzelfde attentie zou geven;
3.       De factuurwaarde (inclusief btw) van de attentie is maximaal € 25. Je hoeft eventuele bezorgkosten niet mee te tellen.

Wat verstaan we onder geen persoonlijke attentie?

De kleine geschenkenregeling geldt bijvoorbeeld niet voor een kerstpakket, iets lekkers voor sinterklaas of een attentie voor een jubileum.

Wanneer je niet voldoet aan de voorwaarden van de kleine geschenkenregeling, dan is het geschenk loon voor de werknemer. Hierdoor wordt de waarde van het geschenk inclusief btw als loon berekend. Wanneer je het geschenk ook nog eens thuis laat bezorgen bij de werknemer, behoren de verzendkosten ook tot het loon.

Een andere optie is om de attentie inclusief eventuele verzendkosten aan te wijzen als eindheffingsloon. Dit komt dan ten laste van de vrije ruimte (WKR). Wanneer de vrije ruimte wordt overschreden betaal je een eindheffing van 80%

YouTube afbeelding Faris
Video afspelen
Onze mensen

Heb je vragen over dit onderwerp?

Wil je gebruik maken van onze salarisapplicatie? Onze specialisten zijn je graag van dienst. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.