Mijn werknemer heeft schade gereden met een lease auto, wat nu?
Je medewerker stapt bij je binnen en geeft aan dat hij/zij schade heeft gereden met de lease auto van de zaak. Wat nu? Wat is er van te voren afgesproken of vastgelegd hierover? Is er een overeenkomst opgemaakt? Is er een autoreglement binnen jullie organisatie?
Vaak komen deze vragen pas naar boven wanneer de situatie zich voor doet, vaak is dit dan al te laat. Wanneer hier niks over is vastgelegd, wordt het lastig om kosten (deels) te verhalen op de werknemer.
Het is belangrijk om de rechten en plichten van een werknemer die gebruik gaat maken van een auto van de zaak zwart-op-wit te zetten. Allereerst moet er een overeenkomst terbeschikkingstelling (lease) auto opgesteld worden. Hierin staan de persoonsgegevens van de desbetreffende werknemer, de gegevens van jullie bedrijf, het type auto, kenteken, cataloguswaarde, ingangsdatum etc. Daarnaast worden er ook zaken in opgenomen zoals wanneer de werknemer een X aantal maanden ziek is en niet in staat is om zijn/haar werkzaamheden te verrichten of op non-actief is gezet de werkgever in staat is om de terbeschikkingstelling tijdelijk al dan niet volledig te beëindigen.
Eigenlijk alle belangrijke zaken worden in deze overeenkomst meegenomen.
Daarnaast is het ook belangrijk dat er naast een overeenkomst een autoreglement beschikbaar wordt gesteld vóórdat de medewerker gebruik gaat maken van de (lease)auto.
In dit reglement worden bijvoorbeeld zaken als (wanneer van toepassing) wie de leasemaatschappij is, het normleasebedrag, voorwaarden toewijzing (lease) auto, privé gebruik in het buitenland en nog vele andere zaken in opgenomen.
Heb je medewerkers die gebruik maken van een (lease) auto binnen jullie organisatie maar heb je nog niet alles goed vastgelegd of twijfel je hier over?
Neem dan contact met ons op, wij helpen je hier graag mee verder!